Najproblematičniji period, naročito za populaciju koja ima hronične bolove u ledjima je jutro, naročito neposredno nakon buđenja. Najgora stvar koju možete da uradite je nagli skok iz kreveta čim otvorite oči. Posledice takvog “naglog ustajanja” često osećate tokom celog dana u vidu neprijatnosti i bola u leđima. Par sati nakon buđenja telo se zagreje, pokrene i bolovi splasnu ali ukoliko se ovakve stvari ponavljaju svako jutro mogu imati dugoročne posledice na vaš kvalitet život i vašu kičmu.

Šta treba da uradite?

Nakon što se probudite, dok ste još u krevetu, trebali bi da odradite set vežbi kojim ćete pomoći svojim leđima i pripremiti ih za napore koji ih čekaju tokom dana. Predstavićemo vam nekoliko vežbi koje su naši personalni treneri izdvojili i prezentovali za vas. One mogu imati izuzetno pozitivan uticaj i pomoći vam u borbi protiv bola i tenzije u ledjima.

    1. Naizmenicno privlačenje kolena, sa zadržavanjem 8 do 10 sekundi nakon što privučete koleno ka grudima.
Vezbe za ledja FitSpa Novi Sad
    2. Privlačenje obe noge odjednom sa istim zadravanjem, 8 do 10 sekundi

Vezbe za ledja
    3. Dok ležite na leđima, raširite ruke da budu pod 90 stepeni u odnosu na trup, noge u kuku i kolenu savijene pod istim uglom. Vršite rotaciju u trupu tako što prebacujete noge u jednu stranu, a glavu okrećete u suprotnu i vršite izdah. 8 do 10 sekundi zadržite u opisanom položaju, a zatim uradite sve isto na drugu stranu. Naizmenično ponavljajte ovo 6 do 8 puta.

Vezbe za ledja FitSpa Novi Sad
    4. Poslednja vežba, mačka. Okrenete se u upor klečeći za šakama (četvoronoške), maksimalno izvijate kičmu, uvlačeći I stiskajući stomak. Karlicu rotiramo unazad, dok vam je pogled usmeren na dole, napravite udah i zadržite nekoliko sekundi. Nakon toga, sledi druga faza pokreta u kojoj radite sve suprotno, uvijate se u ledjima, pupak (stomak) gurate ka podu, rotirate karlicu unapred i pogled usmeravate ka gore i pravite izdah. Radite 8 do 10 ponavljanja.

Vezbe za ledja FitSpa Novi Sad

Ovo su samo neki od načina na koji možete ublažiti bolove i započnete dan na bolji i bezbedniji način. Stručan i sertifikovan personalni trener vam može osmisliti kompletan program vežbi isključivo za vas i spram vaših potreba koje možete da radite u teretani ili kod kuće. Zato ne gubite vreme. Živite kvalitetno i bez bola u ledjima.

Vaš FitSpa tim