Leđa su osnova i stub osnovnog držanja, stanje kičme se direktno odražava na ostatak tela, a samim time i na celoukupno zdravlje. Leđni mišići uz mišiće nogu čine najveću skupinu mišića u telu, stoga je potrebno im posvetiti naročitu pažnju, ne samo iz estetskih, nego i iz zdrastvenih razloga. Uz nase savete kako pravilno da radite vezbe za ledja sprečićete pojavu bola u leđima.

Bol u leđima

Bol u leđima osim što usporava kretanje, čini nas nervoznim i onemogućava obavljanje svakodnevnih poslova, može biti indikacija za mnoge druge zdravstvene tegobe kao što su diskus hernija, išijas, spondiloza itd. Ukoliko je vaš posao takav da provodite dosta vremena u sedećem položaju, takav položaj je okidač za krivljenje kičme i bol u leđima.

Kako sprečiti pojavu bola u leđima?

Kako biste to izbegli nastojte da pravilno držite položaj leđa tokom sedenja, izbegavate višečasovno neprekidno sedenje, što više se bavite fizičkom aktivnošću.

Nastojte što češće koristiti tepidarijum i masaže, jer oni pomažu opuštanju leđne muskulature. Boravak u sauni i turskom kupatilu, takođe podstiče prokrvljenost i relaksaciju mišića. Redovno vežbanje u teretani sa personalnim trenerom će ublažiti, ako ne i potpuno otkloniti bolove u leđima.

Vežbe za leđa kod kuće

Prednosti treninga sa individualnim trenerom u Novom Sadu su mnogobrojne, a jedna od njih je ta što je trener potpuno posvećen vama.

Neke vežbe za leđa možete raditi i kod kuće, kao npr.:

Dobro jutro (vežbe za donji deo leđa)

Stanite uspravno, noge trebaju u širokom stavu, a kolena mogu biti blago savijena. Lagano se nagnite, ali tako da gornji deo tela i vrat budu podignuti. Sagnite se napred sve dok ne budete paraleni s podlogom, zatim se vratite u početni položaj i ponovite vežbu iz početka. Ova vežba se izvodi u 3 serije po 10-15 ponavljanja, uz obavezni odmor od 30-60 sekundi između serija.

Supermen

Ovu vežbu radite tako što ležite licem i bradom okrenutim ka podu, a pogled je upravljen ka napred. Ruke ispružite ispred ramena, tako da vam dlanovi budu položeni ravno na podlogu. Uključite leđa, stražnjicu i ramena kako biste noge i ruke podigli iznad podloge. Zadržite položaj u kome telo izgleda poput Supermena tokom leta. Uradite 3 ponavljanja, uz odmore od 30-60 sekundi između ponavljanja.

ženski trener izvodi superman pozu

Obrnuti snežni anđeo

Vežbu započinjete tako što ležite na stomaku, sa licem okrenutim prema podlozi za vežbanje, ispruženim nogama, rukama sa strane. Zatim podignite ruke i ramena nekoliko centimetara iznad poda. Držeći glavu okrenutu nadole, polako podignite ruke iznad glave, se palčevi ne dodirnu direktno iznad glave. Ključ ove vežbe je držati laktove i ruke pravo, u cilju uključivanja srednjih leđnih mišića i ramena. Ovu vežbu radite u 3 serije, sa po 5 ponavljanja uz pauze od 30-60 sekundi između svake serije.

Napomena:

Forma je ključna za izvođenje ovih vežbi. Kako biste izvukli maksimum iz svake vežbe i izbegli povrede, neophodno je prvo dobro zagrejati mišiće. Izvođenje vežbi kod kuće je na vlastitu odgovornost. Najbolji rezultati se postižu prilikom vežbanja sa personalnim trenerom u teretani ili sertifikovanom fitness studiju.

Treninzi sa personalnim trenerom u Novom Sadu

Prednosti treninga sa individualnim trenerom su mnogobrojne, a jedna od njih je ta što je trener potpuno posvećen vama, vašim potrebama i mogućnostima. Vrhunski personalni treneri, kakvi rade u studiju FitSpa Novi Sad, će vam pomoći da ublažite i otklonite bol. Uža specijalnost idejnog tvorca našeg studija, inače jednog od omiljenih personalnih trenera u Novom Sadu jeste kompleks vežbi usmerenih ka otklanjanju lošeg držanja i deformiteta kičme, te preventiva i otklanjane bola donjeg dela leđa.

Vežbe za leđa u studiju FitSpa Novi Sad

Izvođenje vežbi bez nadzora može izazvati upalu, istezanje mišića, kao i povrede, kako biste to izbegli, naša topla preporuka je izvođenje bilo kakvih vežbi uz nadzor stručnog lica odnosno trenera.

Ukoliko imate probleme sa bolom u leđima ili želite da sprečite pojavu bola i posvetite se svom fizičkom izgledu, a niste sigurni koju teretanu ili fitness centar u Novom Sadu da odaberete, onda posetite studio FitSpa.

Personalizovani pristup svakoj osobi koja prođe kroz vrata našeg studija, potpuna posvećenost našim klijentima, moderno opremljen, klimatizirani prostor za vežbanje od 130 m², uz sprave za vežbanje najnovije generacije, učiniće da se osećate kao kod kuće dok vežbate.

O nama

Studio FitSpa smešten je na veoma atraktivnoj lokaciji u Novom Sadu, na Limanu 3, Balzakova 31. Osim teretane, studio poseduje i spa centar sa djakuzijem, saunom, turskim kupatilom, tepidarijumima, kao i prostor za masaze, odnosno tretmane lica i tela.

Stižu nam hladniji zimski dan, to je period kada sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, svodeći svoje fizičke aktivnosti na minimum, čime se povećava mogućnost pojave bola u leđima, postojeći bol se povećava, a telo gubi svoju formu. Ali ne mora biti tako. Ukoliko želite da održite svoje telo u formi i izbegnete pojavu bola u leđima, a postojeći bol umanjite, posetite studio FitSpa Novi Sad.

Prvi trening koji uključuje inicijalno merenje, test mišićne funkcionalnosti i merenje masti je besplatan. Ako želite da zajedno nađemo rešenje za vaš bol u leđima, kliknite na dugme ispod kako biste rezervisali svoj termin kako biste zakazali svoj termin.

Sportski pozdrav, Vaš FitSpa tim!