Postoji fundamentalna razlika između turskog kupatila i saune. Tehnički su vrlo različiti i imaju različita kozmetička i terapeutska dejstva. Apsolutno je nemoguće oceniti šta je bolje sauna ili tursko kupatilo, jer oboje imaju svoje prednosti i blagodati za kompletan organizam.

Ali, krenimo redom…

Razlike između turskog kupatila i saune

Boravak u spa centru nezamisliv je bez odlaska u tursko kupatilo ili saunu. Studio FitSpa Novi Sad poseduje oboje: finsku saunu i tursko kupatilo. Brojne su zdravstene prednosti korišćenja saune i hamama (što je originalni naziv za tursko kupatilo).

Hamam ili tursko kupatilo

Tursko kupatilo nije samo prostorija za kupanje, to je ritual čišćenja i detoksikacije tela.

Vazduh u hamamu je 100% vlažan, što utiče na otvaranje pora, što je jako važno, naročito ako se slabo znojite. Odsustvo znoja i odlazak u saunu je nespojiv, zbog toga ako spadate u grupu onih osoba koje se slabije znoje, uprkos treningu ili nekom drugom fizičkom naporu, hamam je prava stvar za vas.

Tursko kupatilo u Novom Sadu pruža mogućnost temeljnog pranja celog tela. Tople kupke, tuševi, aromatizovana para u turskom kupatilu potpuno relaksira telo i um.

Tokom boravka u hamamu koža se hidrira, zateže, pore se otvaraju i razblažuje se sebum na koži. Sebum je prirodna masnoća tela koje luče lojne žlezde. Nedovoljnom hidratacijom, korišćenjem pudera i ostalih kozmetičkih preparata pore se začepljavaju, stvaraju se bubuljice i mitiseri. Posredstvom pare i vlažnog vazduha u turskom kupatilu pore se otvaraju i očepljuju, koža je hidrirana, čista, zategnuta i podmlađena, a mišići su opušteniji.

Bitno je napomenuti da je temperatura u turskom kupatilu znatno niža od one u sauni, stoga je boravak u turskom kupatilu ugodniji od boravka u sauni, te nije vremenski ograničen, naročito je preporučljiv posle istezanja mišića tokom treninga, npr. posle teratane ili fitness-a.

Hamam je poznat po tradicionalnom kupanju pomoću metalnih posuda, naša preporuka je piling nakon kupanja, kako biste dodatno podstakli prokrvljenost i odstranili mrtve ćelije s kože. Iz higijenskih razloga, poželjno je da ponesete sopstvenu rukavicu za piling.

Za razliku od saune boravak u turskom kupatilu nije vremenski ograničen , naprotiv, u turskom kupatilu možete provesti i nekoliko sati opuštajući se. Možete doći i u društvu, time će vaš boravak u turskom kupatilu biti još bolji. Vreme provedeno u društvu drage osobe, dok opušteno ležite na toplim klupama, udišući aromatizovanu paru, bezbrižno ćaskajući, će vas dodatno relaksirati i napuniti vas pozitivnom energijom.

Mlada devojka se opušta u luksuznom turskom kupatilu u spa centru sa saunom

Sauna

Finska sauna u Novom Sadu je prostorija od drveta, gde je vlažnost vazduha jako niska, svega 10-15%, temperatura u sauni je između 70 °C i 100 °C, stoga boravak treba ograničiti na najviše 30 minuta dnevno. Idealno je posećivati saunu 3 puta nedeljno po 30 minuta.

Pre ulaska u saunu neophodno je istuširati se toplom vodom ili ležati 20-ak minuta na tepidarijumu, kako bi se telo zagrejalo i pripremilo na vrući vazduh saune.

Odlazak i boravak u sauni će doprineti održavanju vitalnosti organizma, rešavanju stresa koji se nagomila zbog načina života modernog čoveka. Samo nekoliko minuta boravka u sauni ima pozitivan efekat na organizam. Sauna ima terapeutske učinke, poželjno je posetiti posle napornog treninga, kako bi se mišići opustili. Ukoliko imate neku povredu zglobova, ili vas muče bolovi u zglobovima i mišićima, vrući i suvi vazduh saune će doprineti njihovom smanjivanju. Takođe, znojenjem u sauni izbacuju se toksini iz organizma, ubrzava se metabolizam, probava, sagorevaju kalorije, razbija se celulit i sebum. Koža biva čista i glatka.

Ako želite povećati toplotu i vlažnost vazduha, u čarobnoj drvenoj kućici, u te svrhe pored žarišta, nalazi se kofa sa vodom i velika drvena kašika kojom možete prelivati žarište. Voda se može obogatiti eteričnim uljima različitih biljaka kao na primer: nerolija, cimeta, kamilice, ylang-ylang, žalfije, lavande, ruže, eukaliptusa, ruzmarina itd. čime spajate aromaterapiju sa saunom.

Nakon saune poželjno je otići na masažu, kako bi se efekat boravka u sauni udvostručio.

Čista i prazna sauna

Blagodati hamama i saune

Nemoguće je odrediti da li je bolje tursko kupatilo ili sauna. Oboje su dobri za organizam svako na svoj način, oboje osim relaksacije, imaju terapeutsko i kozmetičko dejstvo.

U hamamu ćete temeljno i detaljno oprati svoju kosu kožu, te ćete odstraniti odumrle ćelijei višak masnoće sa kože, uz neizbežnu relaksaciju. Opustićete mišiće, hidriraditi kožu, zategnuti je i dati joj mladalački izgled.

U sauni izložićete svoje telo visokim temperaturrnim talasima i suvom vazduhu, čime ćete sagoreti višak kalorija i masnih naslaga, te će ubrzati metabolizam i probavu. Osim toga, povoljno utiče na smanjenje bolova u mišićima i zglobovima.

Wellness dan u Novom Sadu

FitSpa je studio koji je objedinio sve segmente koji su neizostavni onda kada želite provesti dan u spa centru Novi Sad, odnosno pružiti sebi maksimalno opuštanje uz wellness dan, maksimalnu relaksaciju tela i uma.

Spajanjem tradicionalnog i modernog dobija se oaza mira, baš to je imperativ studija FitSpa, namenski izgrađenog studija, gde se spajaju istok i Zapad – tursko kupatilo i finska sauna, uz širok dijapazon masaza, luksuznih tretmana lica i tela, sve to uz idejnog tvorca studija i ljubazno osoblje.

Kako se ne biste brinuli oko toga da li od kuće poneli sve neophdno za wellness dan, mi smo se za to pobrinuli, dolaskom u FitSpa, na recepciji dobijate peškire, bademantile i papuče, a dok čekate na masažu ili trening na raspolaganju vam je mini bar, gde možete popiti smoothie ili omiljeno piće.

Ako želite da provedete dan u spa centru sa dragom osobom, posebno smo kreirali spa dan za dvoje, gde možete da uživate sa voljenom osobom uz djakuzi, saunu, tursko kupatilo i masaze.

Ukoliko ste vlasnik biznisa, te želite povezati i osnažiti svoj tim, za vas smo spremili poseban program tim bilding u djakuziju.

Studio je smešten u najlepšem delu Novog Sada, na Limanu 3, u Balzakovoj 31, rezervišite svoj termin za boravak u spa centru FitSpa Novi Sad i užvajte u čarima svega ponuđenog.

Srdačan pozdrav, Vaš FitSpa tim