Koliko puta ste se vratili sa upalom mišića sa skijanja? A još ako ste imali povrede na skijanju, možda vam je i presela ova omiljena aktivnost. Zato dopustite našem centru da vam napravi dobre pripreme za skijanje sa personalnim trenerom.

Pripreme za skijanje u fitness centru

Dolaskom hladnijih dana približavamo se sezoni skijanja i ostalih zimskih aktivnosti. Skijanje je veoma složena i fizički zahtevna aktivnost. S obzirom na to da se skijanjem ne bavimo tokom cele godine, za razliku od drugih sportskih aktivnosti (fudbal, košarka, plivanje…), neophodna je dobra fizička i kondiciona spremnost kako bi se izbegle moguće povrede (uganuće noge, ruke, povredu leđa, ramena itd.), od kojih je vreme oporavka dugotrajno i naporno. Priprema za skijanje potrebno je početi nekoliko meseci ranije da biste mogućnost upale i bolova u mišićima i rizik od povreda sveli na minimum.

Dobra prethodnica skijanju su grupe vežbi:

  • trčanje na traci
  • kardio vežbe
  • čučnjevi
  • trbušnjaci
  • iskorak
  • vežbe za leđa.

Studio FitSpa se trudi da bude inovativan i jedinstven kada su u pitanju treninzi sa personalnim trenerom u Novom Sadu i pipreme za razne fizičke ativnosti, tako da je i ove sezone za vas pripremio poseban program: PRIPREME ZA SKIJANJE SA PERSONALNIM TRENEROM. Radi se o programu, specijalno osmišljenom za skijaše, gde trenirate 1 na 1 sa personalnim trenerom tokom 6 nedelja. U toku priprema personalni trener provešće vas kroz takozvanu “veliku trojku” pripremnih vežbi za skijanje, a to su: vežbe snage, vežbe balansa i vežbe na pro-ski stimulatoru, u svrhu postizanja maksimalne fizičke i kondicione spremnosti, kao i poboljšanju motorike.

Sve gore navedene vežbe neophodno je izvoditi pod nadzorom personalnog trenera kako se ne biste preforsirali i time uskratili sebi zadovoljstvo odlaska na skijanje bez bola u mišićima.

Studio FitSpa se trudi da bude inovativan i jedinstven kada su u pitanju treninzi sa personalnim trenerom u Novom Sadu i pipreme za razne fizičke aktivnosti, tako da je i ove sezone za vas pripremio poseban program: PRIPREME ZA SKIJANJE SA PERSONALNIM TRENEROM. Radi se o programu, specijalno osmišljenom za skijaše, gde trenirate 1 na 1 sa personalnim trenerom tokom 6 nedelja. U toku priprema personalni trener provešće vas kroz takozvanu “veliku trojku” pripremnih vežbi za skijanje, a to su: vežbe snage, vežbe balansa i vežbe na pro-ski stimulatoru, u svrhu postizanja maksimalne fizičke i kondicione spremnosti, kao i poboljšanju motorike.

Vežbe snage

Bilo da ste profesionalni skijaš, početnik ili rekreativac bitno je da svoje telo dovedete u maksimalnu „skijašku formu“, a to možete postići podizanjem svoje kondicione sposobnosti na viši nivo pomoću vežbi snage.

Reč je o vežbama koje su osmišljene tako da pokreću svako mišićno vlakno, pri čemu se aktiviraju velike grupe mišića u telu. Ovakav sistem vežbi se popularno naziva push (gurni), pull (povuci) i split (kompleks vežbi za noge istezanje, čučnjevi, iskorak, špaga…).

Trening snage je eksplozivan i snažan, važno je izvoditi ove vežbe uz nadzor trenera, jer će on najbolje znati koje rekvizite da koristite, koju težinu da podižete, koliko serija i koliko ponavljanja treba da uradite, kako ne biste „sagoreli“, odnosno preterali sa vežbanjem, čime se stvara kontraefekat. Zbog napora kojem izlažete svoje telo tokom treninga snage, sa svojim personalnim trenerom, trebate dogovoriti način ishrane koji će vam obezbediti maksimalan unos nutritijenata.

 

Vežbe balansa

Verovatno vam se nekada desilo da nezgodno stanete ili se okliznete i pritom iskrivite zglob. Krivac za to je odsustvo balansa. Ravnoteža ili balans je izuzetno važan za sve sportove, naročito za skijanje. Jedna pogrešna procena ili kasno izbegnuta prepreka može dovesti do povreda, koje mogu biti teške, čak i fatalne. Kako biste to izbegli, neophodno je pripremiti svoje telo. Treningom balansa pomažete svome mozgu, odnosno proprioceptivnom sistemu, da brže i bolje registruje moguće prepreke balansu i šalje signale mozgu, da ih na vreme zaobiđete i izbegnete.

Vežbe balansa se izvode na posebnom rekvizitu koji se naziva balans ploča, gde pod nadzorom trenera, radite vežbe uspostavljanja balansa stojeći na jednoj nozi, na obe noge, čučeći, u polustojećem stavu, radeći iskorak i slično. Kao i sve ostale vežbe, i vežbe balansa neophodno je raditi uz nadzor, radi prevencije povreda. Najbolji efekat postiže se treningom sa personalnim trenerom, to jeste vežbama 1 na 1, gde trener fokusiran samo na vas.

 

Vežbe na Pro-ski stimulatoru

FitSpa već godinama prati trend inovacija i noviteta kada su u pitanju teretana i fitness centar, gde možete tremirati sa vrhunskim personalnim trenerima Novom Sadu, stoga je u program pripreme za skijanje uveo Pro-ski stimulator. Sa njim već počinjete da stičete osećaj kao da ste na vašoj omiljenoj skijaškoj stazi. Reč je o trenažeru najnovije generacije, koji pomoću pokretne trake stimuliše pokrete skijaške staze. Nagib trake se podešava, pa je stimulator pogodan kako za početnike, tako i za iskusnije skijaše, jer možete podesiti brzinu kretanja. Stimulator se u svakom momentu može usporiti ili ubrzati, prilagođen je vama i vašem napretku.

Vežbanje na Pro-ski stimulatoru je oblik specifičnog skijaškog treninga, koji uz treninge snage i balansa pomaže da se što pre vratite u formu, a za one koji se skijanjem bave profesionalno i takmiče se, veoma lako i brzo dolaze do takmičarske forme.

Zašto da se vratite sa upalom mišića, ili još gore sa povredom koja bi vam potpuno pokvarila odmor? Prođite program pripreme za skijanje i budite bezbrižni na skijanju.

 

Masaza posle treninga

Kako biste ostali u formi tokom cele godine za vas smo pripremili paket personalnih treninga koji, osim treninga sa personalnim trenerom uključuje i korišćenje spa centra.

Posle treninga, bilo bi dobro, da se opustite na masazi, jer su mišići u telu bili izloženi naporu, a masaža je najbolji put do opuštanja mišića i relaksacije, kako biste ste bili sveži i odmorni za sledeći trening.