Ukoliko želite da postignete i održite kondiciju, a pri tome se rešite masnih naslaga na telu, onda je kardio trening pravi izbor za vas. Kardio trening je najefikasniji način za gubitak masnih naslaga sa tela.

Šta je kardio trening?

Kardio trening je bilo koja vrsta vežbe tj. telesne aktivnosti tokom koje srce dostiže 60% do 85% od maksimalnih otkucaja. Taj opseg otkucaja srca se postiže aktiviranjem velikih mišićnih grupa i relativno je dugog trajanja. Najčešće kardio vežbe su: trčanje, vožnja biciklom, preskakanje konopca, trčanje na traci i brzo hodanje. Naravno, personalni trener će odrediti kombinaciju vežbi koje će maksimalno doprineti postizanju zadatih ciljeva, kao i koliko dugo trening treba da traje (optimalno vreme kardio treninga je između 30 i 60 minuta.

Kardio vežbe ubrzavaju metabolizam, jačaju srce, pluća, smanjuju broj otkucaja srca u mirovanju. Osim toga, kardio vežbe pospešuju dotok krvi u mozak, čime se poboljšava koncentracija, smanjuje stres, a doprinose i jačanju imunog sistema.

Ubrzavanjem metabolizma, telo sagoreva više kalorija, što direktno utiče na topljenje suvišnih masnoća u telu.

 

Tipovi kardio treninga

Postoji više tipova kardio treninga. Treninzi se dele po vrsti, trajanju i intenzitetu treninga. Koji tip treninga ćemo raditi, zavisi od trenutne forme i zadatih ciljeva. Važno je napomenuti da će personalni trener doneti najbolju odluku o tome koliko dugo, koje vežbe raditi i koliko intenzivno treba sprovoditi kardio vežbe. Personalni trener u studiju FitSpa Novi Sad će na osnovu inicijalnog merenja, testa mišićne funkcionalnosti i merenja masti predložiti intenzitet i trajanje kardio treninga, koji su najbolji konkretno za vas.

Tipovi kardio treninga su:

  • Kardio trening dugog trajanja i niskog intenziteta. Ovakav trening je optimalan za početnike, kao i za one osobe koje su u lošijoj fizičkoj kondiciji. Ovaj vid vežbanja podrazumeva mogućnost normalnog hodanja, bez kratkog daha i izdisanja. Poželjno ga je raditi nakon treninga snage, u ovaj oblik treninga spadaju npr. hodanje na traci i lagana vožnja biciklom.
  • Kardio trening srednjeg trajanja i intenziteta je naporniji od gore navedenog, stoga se preporučuje onima koji su već stekli kondiciju. Za razliku od prethodnog treninga, koji se izvodi nakon vežbi snage, preporuka za ovu vrstu treninga jeste da se izvodi samostalno. Ovakva vrsta kardio treninga podrazumeva malo bržu vožnju biciklom i orbitrek. Kardio trening srednjeg trajanja i intenziteta je odličan način za sagorevanje masnih naslaga i veoma je popularan među rekreativnim vežbačima.
  • Kardio trening visokog trajanja i intenziteta. Učinkovitost, efikasnost, ali i mogućnost izvođenja ovakvog treninga zavisi o kondiciji vežbača. Ukoliko imate malo vremena za treninge, a imate dobru kondiciju, onda je ovakva vrsta treninga dobar izbor. Prednosti su brzo gubljenje kilograma, sagorevanje masnih naslaga, oporavak tkiva, te poboljšanje snage i izdržljivosti. U ovaj vid treninga spada brzo trčanje, brza vožnja bicikliom, tj. sve one aktivnosti kojima možete povećati intenzitet.

Kada raditi kardio trening?

Kardio trening je najbolje raditi ujutro, pre doručka. Nakon noćnog odmora telo je u režimu niskog energetskog bilansa. Kardio trening podstiče telo da nadoknađuje energiju, tako da telo nalazi alternativni izvor u vidu masnih kiselina, umesto da crpi energiju iz hrane, organizam „povlači“ energiju iz masnoća tela. Na taj način masnoće sagorevaju, odnosno tope se. Rezulat je redukcija masnih naslaga. Međutim, svakako da je ovaj trening poželjno raditi uvek, a pošto smo mi studio specijalizovan za personalne treninge, sa nama možete da iskombinujete vreme treninga kad god vama odgovara, bilo da je to rano ujutru, pre podne, u toku dana, uveče…

Kardio trening daje još bolje rezultate u kombinaciji sa podizanjem tegova. To je dvostruki dobitak, tokom podizanja tegova telo troši energiju i sagoreva kalorije. Telo crpi energiju iz glikogenskog depoa, koji se vremenom, tokom treninga, isprazni, tako da ostaje samo rezerva koja se sastoji od masnih kiselina i proteina. Nakon napornog treninga dizanja tegova, kardio trening će dodatno pospešiti crpljenje energije, tako da ćete povećati šanse za sagorevanjem masnih naslaga, i to 2 puta zaredom!

Redukcija masnih naslaga nije jednostavan proces, ali ne mora nužno biti ni težak. Važno je uklopiti nekoliko bitnih faktora na pravilan način, zato od nas dobijate i konkretne preporuke u vezi sa ishranom, što će vas sve zajedno dovesti do željenog cilja – rešavanje viška masnoće!

Kardio trening i kalorijski unos

Vrhunski personalni treneri u Novom Sadu, kakvi rade u studiju FitSpa, osim inicijalnog merenja, testa mišićne funkcionalnosti i merenja masti, odrediće i daće vam savete o ishrani. Kod kardio treninga važno je poštovati pravilan kalorijski unos. Da pojasnimo: ukoliko u organizam unesete manje kalorija, nego što potrošite, telo je prinuđeno da nadomesti energiju iz rezerve, a to su masne naslage. Energetski deficit dovešće vas do cilja – a to je rešavanje viška kilograma i masnih naslaga.

Naši vrhunski personalni treneri u FitSpa studiju u Novom Sadu pružaju sveobuhvatnu podršku kako bi ti pomogli da postigneš svoje fitness ciljeve. Osim inicijalnog merenja, testiranja mišićne funkcionalnosti i merenja masti, naši treneri će ti pružiti i dragocene savete o ishrani.

Da bismo pojasnili, kod kardio treninga je važno da se pridržavaš pravilnog kalorijskog unosa. Ako unosiš manje kalorija nego što trošiš, tvoje telo će morati da nadoknadi energiju iz rezervi, a to su masne naslage. Stvaranje energetskog deficita će te dovesti do cilja – smanjenja telesne težine i masnih naslaga.

Uzimajući u obzir ove principe, nudimo ti naše posebne mix pakete koji kombinuju treninge i dodatne pogodnosti korišćenja spa centra i masaža.

Kardio trening u Novom Sadu

Poznato je da personalni treneri u studiju FitSpa Novi Sad nisu samo osobe koje vas treniraju, nego vaši saradnici i saveznici. Upravo taj personalizirani pristup svakom vežbaču u našem studiju nam je doneo epitet vrhunskog studija za personalni trening. Uz moderno opremljenu, klimatizovanu teretanu od 130m², okruženi zelenilom limanskog drveća, uz naše sertifikovane individualne trenere, kardio trening će vam predstavljati pravo zadovoljstvo.

Ukoliko želite da se opustite nakon treninga, tu je i naš spa centar sa đakuzijem i salon za masaže, kao i mini bar gde možete popiti smuti ili piće dok čekate.

Ne borate brinuti o tome šta da ponesete od kuće, svaka osoba koja vežba kod nas dobija gratis vodu i peškire. Na vama je samo da odlučite da počnete sa treninzima, obučete svoju opremu za trening i posetite nas na Limanu 3, Balzakova 31, Novi Sad. Ukoliko želite da zakazažete termin za trening sa personalnim trenerom, da napomenemo da je prvi trening besplatan, možete to učiniti klikom na dugme ispod.