Previše radite sedeći ili za računarom? Osećate kako se gojite, a ne umete da to zaustavite? Želite lepšu liniju tela i potreban vam je neko ko zna do toga da vas dovede? Naša top preporuka je funkcionalni trening zato što je to najpotpuniji trening, a evo i zašto – zato što radi na svim aspektima fizičke spreme: snazi, brzini, izdržljivosti, eksplozivnosti i kondiciji. U tu svrhu koristi i svoje specijalne, funkcionalne rikvizite, kako bi ciljevi treninga bili ispunjeni do maksimuma.

Šta je funkcionalni trening?

Funkcionalni trening predstavlja kompleks pokreta i vežbi koje su osmišljene tako da istovremene utiču na razvoj motoričkih osobina, kao što su brzina, snaga, agilnost, koordinacija, ravnoteza, fleksibilnost i preciznost.

Funkcionalni trening je vrsta treninga koja istovremeno deluje na više komponenti našeg tela. Tokom ovog treninga razvijamo snagu, fleksibilnost, izdržljivost i stabilnost. Za razliku od npr. sprave za tzv. “leg press” gde vežbamo samo mišiće natkolenice, tokom funkcionalnog treninga i vežbe gde radimo čučnjeve i rameni potisak istovremeno, sinhronizovano, treniramo 3 grupe mišića: mišiće nogu, ruku i kičme.

Funkcionalni trening je u biti trening pokreta, a ne trening mišića. Fizička sprema, kondicija i snaga, uz agilnost su osnova svakog sporta, naročito kod osoba koje se sportom bave profesionalno. Kada se uz sve navedeno doda i eksplozivnost, time se postižu najbolji rezultati.

Karakteristike funkcionalnog treninga

S obzirom na to da je svaka osoba individua za sebe, tako su i potrebe i mogućnosti različite. Tokom funkcionalnog treninga personalni treneri u studiju FitSpa Novi Sad definisaće za vas trenažni proces. Ovakav vid treninga sprovešće vas kroz razne oblike vežbi snage, koordinacije, balansa, brzine, fleksibilnosti i mišićne izdržljivosti u cilju poboljšanja, odnosno unapređenja motorike. Tokom treninga doći će do smanjenja masnih naslaga u telu i povećanju mišićne mase.

 

Prednosti funkcionalnog treninga

Funkcionalni trening, sproveden sa vrhunskim personalnim trenerom u Novom Sadu, imaće višestruke prednosti za ceo organizam. Neke od njih su:

  • Poboljšanje fleksibilnosti pokreta
  • Ubrzavanje metabolizna
  • Poboljšanje kapaciteta vežbanja
  • Otapanje masnih naslaga
  • Jačanje kardiovaskularnog sistema
  • Pomoć pri oporavku od povreda i rehabilitaciji
  • Poboljšavanje i pospešivanje pravilnog držanja tela.

Elementi funkcionalnog treninga

Kako bi se postigla maksimalna efikasnost funkcionalnog treninga potrebno je osmisliti takve vežbe koje odgovaraju potrebama, ciljevima i sposobnostima svakog vežbača. Upravo taj personalizirani pristup svakoj osobi odlikuje studio FitSpa.

Da bi se potpuno ispunila efikasnost funkcionalnog treninga, naši personalni treneri posebnu pažnju posvećuju sledećim elementima:

Periodizacija: treninzi se dele na cikluse od kojih svaki ciklus ima vlastite metode, zadatke i cilj, a povezani su u jedan plan koji omogućava postizanje zadatog cilja.

Baziranost: odražava se u funkcionalnim zadacima koji su usmereni na svakodnevne aktivnosti.

Individualizovanost: trening se prilagođava svakom pojedincu, a sve u skladu sa njegovim zdravstenim stanjem, ciljevima koje je sebi zadao/la i sposobnostima vežbača.

Integrisanost: trening sadrži vežbe i pokrete koje su raznovrsni i podstiču fleksibilnost, ojačavaju kičmeni stub, snagu i ravnotežu.

Progresivnost: trening je isplaniran tako da bude progresivan, a u skladu sa napretkom vežbe postaju teže.

Vežbe funkcionalnog treninga

Vežbe u funkcionalnom treningu se dele na opšte i specifične.

Opšte vežbe funkcionalnog treninga su najpre složene vežbe snage, uz korišćenje tegova i drugih rekvizita. Njihov cilj je povećanje mišićne mase, zdravlja zglobova, vezivnog tkiva, gustoće kostiju i motoričkih sposobnosti. Zadatak opštih vežbi jeste poboljšanje performansi pokreta.

Specifične vežbe su one vežbe koje su fokusirane na aktivnosti slične svakodnevnim pokretima i podrazumevaju aktivnosti slične ciljevima vežbača. Ove vežbe se najčešće koriste kod rehabilitacije i kod treniranja sportista.

 

Funkcionalni trenig uz personalne trenere u studiju FitSpa Novi Sad

Studio FitSpa je svoj imidž vodećeg studija za personalni trening i fitnes u Novom Sadu izgradio pre svega na personaliziranom pristupu svakoj osobi koja uđe u studio. Studio je smešten u atraktivnom delu Novog Sada, na Limanu 3, u Balzakovoj 31. Prostor za vežbanje je prostran, klimatizovan i moderno opremljen. Treninzi se održavaju u sali od 130m², na spravama i trenažerima najnovije generacije. U sali za vežbanje se, takođe, nalaze odvojene svlačionice i tuševi.

Nakon treninga možete posetiti naš spa centar, kao i salon za masaže, gde se možete opustiti uz relaks ili sportsku masažu, a dok čekate možete popiti smoothie ili omiljeno piće u našem mini baru.

Na prvom treningu, koji je besplatan, trener će izvršiti inicijalno merenje test mišićne funkcionalnosti, merenje masti, a na kraju ćete dobiti i savete o ishrani.

U svrhu dodatnog opuštanja nakon treninga pripremili smo pakete personalnih treninga i poseban paket personalni trening + spa.

Vaše telo zaslužuje samo najbolje, a vrhunski personalni treneri u Novom Sadu, kakvi rade u našem studiju će vam pružiti upravo to – trening sa personalnim trenerom u studiju FitSpa je garancija 100% zadovoljstva.

Stoga, učinite pravu stvar za svoje telo I zakažite svoj termin za funkcionalni trening, tako što će te kliknuti na dugme ispod.