1. Dokazano je da toplota pozitivno utiče na vaše mitohondrije, „baterije“ koje napajaju vaše ćelije, pomažući vašem telu da prirodno proizvodi više energije i da ostane u formi.

2. Usporava starenje. Regeneracija ćelija znači da usporavate proces starenja. A ako niste sasvim uvereni, pogledajte 20-godišnju studiju finskih muškaraca koja povezuje dve do tri sesije saune nedeljno sa 23% smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

3. Detoksifikacija teških metala i hemikalija. Svakodnevna izloženost potencijalno toksičnim teškim metalima iz različitih izvora znači da čak i oni koji imaju najviše zdravstvenih saznanja još uvek imaju toksine u telu. Redovno kupanje u sauni pomaže u izlučivanju toksina kao što su arsen, kadmijum, olovo i živa.

4. Učinite svoje srce srećnim i zdravim. Studija iz 2018. godine otkrila je da boravak u sauni četiri do sedam puta nedeljno smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za čak 58%.

5. Smanjuje krvni pritisak. Toplina saune pomaže u širenju krvnih sudova i poboljšanju cirkulacije, što smanjuje krvni pritisak.

6. Optimizuje atletske performanse. Poboljšanja protoka krvi usled hipertermičnog kondicioniranja (kondicioniranje toplote) šalje više krvi u srce, što dovodi do povećanja zapremine plazme i crvenih krvnih zrnaca. Taj proces isporučuje više kiseonika kroz telo, podstičući sportske performanse.

7. Poboljšava se funkcija mišića. Kako se više protoka krvi i kiseonika isporučuje po telu, mišići povećavaju veličinu, a mišićno razbijanje se smanjuje. Jedna studija pokazala je da dve jednosatne sesije saune tokom sedam dana zaredom povećavaju proizvodnju humanog hormona rasta (HGH) za dva do pet puta.

8. Gubitak težine. Pokazalo se da redovna upotreba saune reguliše apetit, povećava metabolizam i poboljšava iskorišćenje kiseonika, pomažući u podsticanju gubitka težine, uz smanjenje telesne masti.

9. Pojačava funkciju mozga. Mozak izveden neurotrofični faktor, ili BDNF, povećava se redovnom upotrebom saune, aktivirajući rast novih moždanih ćelija, boljim održavanjem postojećih ćelija i poboljšanjem neuroplastičnosti, moždanog procesa za stvaranje novih neuronskih veza.

10. Podstiče imunološki sistem. Izloženost toploti od upotrebe saune povećava protein toplotnog šoka, stimulišući ćelije koje predstavljaju antigen, zajedno sa oslobađanjem citokina, stimulišući tako prirodni imuni sistem tela.

11. BONUSNA KORIST: poboljšava emocionalno zdravlje i raspoloženje. Kada su vaše telo i mozak zdravi, detoksifikovani i ojačani, a pojačali ste endorfine, vaše celokupno raspoloženje i emocionalno zdravlje se poboljšavaju.

SAUNA, TURSKO KUPATILO I RELAKS SOBA